NOUN e-exam

ANP201 Past Questions & Answers

1: An individual which contains only one allele at the allelic pair is referred to as Answer: Homozygote

 2: The specific allelic combination for a certain gene or set of genes is called

Answer: Genotype

 3: The nitrogen base in DNA is

Answer: Thiamine

 4: Ribose is the sugar found in

Answer: RNA only

 5: Adenine, Guanine, Cytocine are nitrogen bases for DNA and RNA

Answer: True

 6: A strand of DNA is made of four building blocks abbreviated as A, T, G, and C

Answer: True

 7: Flow of information from DNA to RNA is called

Answer: Transcription

 8: The informational DNA segments that make up genes are called

Answer: Exons

 9: A mutation is a change in

Answer: DNA

 10: Mutation happens for several reasons

Answer:True

 11: DNA stands for recombinant DNA

Answer: True

 12: An endonuclease is an enzyme that cuts duplex DNA in the middle

Answer: True

 13: DNA is sometimes called the

Answer: the blue print of life

 14: Nucleotides are also called bases

Answer: True

 15: Genes are small segments of a long molecule called DNA

Answer: True

 16: Most genes come in pairs and are made of strands of genetic material called

Answer: DNA

 17: Genes are organized structure called

Answer: Chromosomes

 18: DNA replication is semi-conservative

Answer: True

 19: An animal whose hereditary DNA has been augmented by addition of DNA from a source other than parental germplasm is called

Answer: Transgenic animals

 20: Artificial insemination technology use is still more generally associated with dairy cattle than other domestic animals

Answer: True

 21: Haydock and Haneberg discovered the large-scale use of yeast in food industry

Answer: True

 22: Fermentation to produce foods fermentation is the ancient biotechnological discovery

Answer: True

23: The advances in recombinant DNA technology have occurred in parallel with the development of genetic processes and biological variations

Answer: True

 24: The invention of better microscopes allowed biologists to discover the basic facts of cell division and sexual reproduction in the

year

Answer: 1820’s

 25: The discovery of certain traits showing up in offspring without any blending of parent characteristics was made by

Answer: Mendel

 26: The specific allelic combination for a certain gene or set of genes is referred too as

Answer: Genotype

 27: An allele whose expression is suppressed in the presence of a dominant allele is referred to as

Answer: recessive

 28: A cross between parents that differ at a single gene pair is referred to as

Answer: Monohybrid

 29: The cross of an F1 hybrid to one of the homozygous parents is referred to as

Answer: Back cross

 30: The cross of any individual to a homozygous recessive parent is referred to as

Answer: Test cross 31: Nucleic acids were discovered in

32: DNA is sometimes called

Answer: Blue print of life

33: DNA is a long, but narrow string-like object

Answer: True

 34: A one foot long string or strand of DNA is normally packed into a space roughly equal to a cube 1/millionth of an inch on a side

Answer: True

 35: Information is stored or encoded in the DNA polymer by the pattern in which the four nucleotides are arranged

Answer: True

1: The genes for interdependently assorted traits are located on different

Answer: Chromosomes

2: A nucleic acid is a long molecule made up of smaller molecules called _________________

Answer: Nucleotides

3: A strand of DNA is made up of tiny building blocks. True or False ____________

Answer: True

4: If the DNA doesn’t encode anything, it is called ______________

Answer: Junk DNA

5: Three kinds of RNA are identified, the largest subgroup being_____________

Answer: mRNA

6: The size of rRNA molecules varies, but is generally less than a thousandth the size of_______________

Answer: DNA

7: The —————– (1980) define biotechnology as the application of biological organisms, systems or processes to the manufacturing and services

Answer: Spinks

8: Harrison made the beginning of animal tissue culture technique in —————————using frog tissue

Answer: 1970

9: —————-is referred to as an individual which contains only one allele at the allelic pair

Answer: Homozygote

10: ————— is referred to as flow of information from DNA to

RNA

Answer: Transcription

11: ———- are small segments of a long molecule called DNA

Answer: Genes

12: These number and order of the bases spell out the language known

as the —————–

Answer: Genetic code

13: Gametes are produced by a process called —————

Answer: Meiosis

14: A key feature of meiosis is the exchange of chromosome pieces

which occurs in the first division of this process, called

Answer: Recombination

15: ———— is the process where DNA makes a copy of itself.

Answer: Replication

16: Separation of a portion of the double helix takes place at a site

called

Answer: Replication fork

17: DNA replication is —————-

Answer: Semi conservative

18: ————————- is the code used to produce proteins.

Answer: DNA

19: The message encoded in RNA is read in three-letter words called —

—–

Answer: Codons

20: A cell’s protein synthesis takes place in organelles called ——

Answer: Ribosomes

21: Hereditary mutations are inherited from a ————

Answer: Parent

22: Somatic mutations that happen in a single cell early in embryonic development can lead to a situation called —–

Answer: Mosaicism

23: —————- are essential to evolution; they are the raw material of genetic variation

Answer: Mutation

24: Protein-coding DNA can be divided into ———–

Answer: Codons

25: Cloning —————————– can be done in unicellular microbes like E. coli, unicellular eukaryotes like yeast and in mammalian cells grown in tissue cultures

Answer: In vivo

26: .——————- are molecules of DNA that are found in bacteria separate from the bacterial chromosome

Answer: Plasmids

27: PCR is an abbreviation for ————–

Answer: polymerase chain reaction

28: DNA fragments of different sizes can be separated by an electrical field applied to a ————

Answer: Gel

29: The DNA from crime-scene evidence or from a reference sample is cut with something called ———-

Answer: Restriction enzyme.

30: ——– consists of recovery of eggs from the ovaries of the female then maturing and fertilizing them outside the body until they are ready for implantation into foster females.

Answer: in vitro

31: ————- has been used to introduce foreign genes into the genome or, alternatively, to knock out selected genes.

Answer: Genetic engineering

32: ————- technology now provides an alternative route for cell-based transgenesis in domestic species, offering new opportunities for genetic modification.

Answer: Nuclear transfer

33: ——— remains one of the most economical means of preventing

specific diseases.

Answer: Immunization

34: Recombinant bovine somatotropin (BST) is a genetically engineered synthetic analog of the hormone.

Answer: Natural growth

35: ———————– the sheep was created in Scotland in 1997 by the nuclear transfer technique

Answer: Dolly

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please Enable Ads to have a smooth reading and using time